Africadia

Is het nodig uit te leggen wat hierboven te zien is? Wat ik erover te weten kwam in de tentoonstelling Women’s Work was dit: het is gemaakt door Siwa Mgoboza en het bestaat uit Ishweshwe fabric, tule en garens. Dat is weinig en het zegt mij weinig. Maar wat ik zag was adembenemend.

Ik was een week in Kaapstad en probeer nu mijn indrukken op een rij te krijgen. De National Gallery – een nogal weidse naam voor het instituut dat erachter schuil gaat – toonde drie exposities die allemaal vragen om een reactie. Ik ga het in afleveringen doen om te voorkomen dat ik een onontwarbare kluwen van stukjes stof en garens aflever die het in schoonheid nooit zou halen bij het bovenstaande.

De volgende bijdragen zijn dus gewijd aan kunst in Kaapstad. Te beginnen met het mooiste: Women’s Work, waar ik kennis maakte met het werk van Mgoboza die zijn kleden titels geeft als: The Night is Young and Full of Hope, How I Dream of Africadia to be the Cope. Zijn kleden? Ja, Mgoboza is een man en de titel van de tentoonstelling een knipoog. Ik kom er snel op terug.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *