Portretten van Frans Rentink

Bergkerk Deventer, 3 t/m 30 november 2022. Geopend dinsdag tot en met zondag 11-17 uur.

In de maand november 2022 krijgt de fotograaf Frans Rentink de gelegenheid een ruime keuze uit zijn werk te laten zien in de Bergkerk te Deventer. Het thema van de expositie is: Portret. Als typische mensenfotograaf heeft Frans Rentink een bijzondere band opgebouwd met de stad Deventer. Daarnaast heeft hij altijd veel over de wereld gereisd.

In zijn werk zien we die twee kanten naast elkaar: de mensen die hij goed kent of heeft gekend, die een naam krijgen en van wie het gezicht vaak terugkeert, en de anonieme wereldburgers op straat, in een kerk of een kroeg.

Frans Rentink is geboren in 1947 te Amsterdam. Hij woont sinds zijn elfde jaar in Deventer of omgeving. Hij werkte lang in het bedrijfsleven waarvoor hij veel reisde, onder meer naar China. Het fotograferen van mensen, steden en landschappen werd zijn tweede natuur. Tegenwoordig besteedt hij zijn tijd volledig aan de fotografie. In 2013 werd zijn woning getroffen door een brand, waarbij een groot deel van zijn oeuvre, zowel analoog als digitaal, verloren is gegaan. Een aantal foto’s die elders werden bewaard, worden nu geëxposeerd, samen met series uit de jaren daarna. 

Zijn kwaliteiten komen het sterkst naar voren in het portret. Rentink weet het vertrouwen te winnen van mensen in alledaagse en bijzondere omstandigheden. Hij verbleef eens dagen- en nachtenlang in een buurtcafé in Antwerpen en mocht de stamgasten volgen in hun lief en leed. In de afgelopen jaren heeft Rentink van een aantal Deventenaren series portretten gemaakt die het resultaat zijn van een dikwijls jarenlang durend intensief contact. Een overeenkomst tussen de geportretteerden is hun bijzondere levensloop waarin geluk en tragiek elkaar afwisselen, en hun geloof in schoonheid als remedie. Enkelen van hen naderden het einde van hun leven. Alles bij elkaar vormt dit een indringend ensemble binnen het gevarieerde werk van Frans Rentink. Deze portretten vormen dan ook de hoofdmoot van de expositie in de Bergkerk.

Bij de expositie verschijnt een eenmalig magazine met een representatieve keuze uit de tentoongestelde foto’s. Prijs:€20,00.

Tijdens de tentoonstelling wordt een boek gepresenteerd dat Frans Rentink samenstelde over Johan, een karakteristieke verschijning in de straten van Deventer, een man met duizend gezichten.

De expositie is samengesteld in samenwerking met curator Rob Smolders (maakte onder meer in 2018 de expositie De Man, in opdracht van COC Deventer e.o.).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *